Bağımsızlar
95.0 Açık Radyo, Açık Dergi'de
her Cuma 19.00'da
Açık Radyo Podcast Arşivi
10 Haziran 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Playback Tiyatro
Şeniz Turan
Bu hafta, 2012 yılından bu yana yaratıcı drama ve playback tiyatro eğitmenliği yapan Şeniz Turan’ı konuk ediyoruz. Turan, playback tiyatronun kendine özgü yaklaşımı ve yöntemleri hakkında bilgi verirken bu disiplinin tiyatro dünyasındaki yerine ve kültür alanında nasıl kullanılabileceğine ilişkin görüşlerini paylaşıyor. @senizturan
03 Haziran 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Caz Kedisi ve Ekofil
Halim Yazıcı, Hira Doğrul
Bu hafta iki yayıncı konuğumuz var: Yayın hayatına 2015 yılında İzmir’de başlayan, 2022 itibariyle 26. sayısına ulaşan Caz Kedisi dergisi, caz ile edebiyatı bir arada ele alıyor; tasarlayıp uyguladığı disiplinler arası etkinliklerle yeni isimlere görünürlük kazandırıyor, mekânsal olasılıkları çeşitlendiriyor ve izleyici geliştiriyor. 2017 yılında yola çıkan Ekofil ise topluluk destekli bir yayıncılık modeli güderek gezegenin ve insanlığın selametini önemseyen yazarları, çizerleri, çevirmenleri, editörleri ve okurları aynı batında buluşturuyor. Halim Yazıcı Caz Kedisi’nin, Hira Doğrul ise Ekofil’in hikâyesini anlatıyor. cazkedisi.com.tr, ekofilyayinlari.org
27 Mayıs 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Demo Lab
Bekir Dindar, Derya Ülker ve M. Cevahir Akbaş
Tanıklıklar ve gözlem yoluyla kentin ve toplumsal yaşamın görsel belleğini tutmayı hedefleyen Demo Lab İnisiyatifi’nden Bekir Dindar, Derya Ülker ve M. Cevahir Akbaş ile inisiyatifin yapısını, çalışma yöntemlerini, Ocak ayında açtıkları “Sessizlik Biçimleri” kolektif sergisiyle gelecek projelerini konuşuyoruz. https://www.instagram.com/demo.lab/
20 Mayıs 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Balconnection
Azadeh Ramezani Tabrizi ve Murat Savaşkan
Bu hafta, sanat arzının yoğun olduğu merkezler dışında da sergi alanları yaratma; sanatçının toplumla doğrudan iletişimde olmasına çalışan Balconnection hareketinden Azadeh Ramezani Tabrizi ve Murat Savaşkan’ı konuk ediyoruz. Merkez dışında sanata olan ilginin yetersizliği ve sanatçıların bu merkezlere göçmek zorunluluğunu hissetmelerinden duydukları rahatsızlık sonucunda yarı kamusal alanlarda, balkonlarda sergileme fikriyle yola çıkan hareketin projeleri üzerine sohbet ediyoruz. https://www.balconnection.com
13 Mayıs 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Darağaç
Ayşegül Doğan
Bu hafta, sergileme mekanlarının eksikliklerinden dolayı genç sanatçıların işlerini gösterebilecekleri bir alana veya ortak bir söyleme dönüşmeyi hedefleyen Darağaç kolektifinden Ayşegül Doğan'ı konuk ediyoruz. Sanatçıları resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme, video ve performans gibi disiplinlerarası işlerini kamusal alanda yeni yöntemler deneyerek sergilemesi için yönlendiren Darağaç’ın, deneysel kent enstitüsü gibi bir oluşuma dönüşme çabasını konuştuk. https://www.daragac.com/
-----------------------------------
06 Mayıs 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Metal Kolektif
Hediye Yaşar
Bu hafta bağımsızlarda Metal Kolektif’ten Hediye Yaşar ve Mahmut Gültekin’i konuk ediyoruz. Diyarbakır’da farklı işlerde çalışan 50 kadının bir araya gelerek oluşturduğu Metal Kolektif’in kuruluş aşamasından bugüne geldiği süreci, sanatın insanlar üzerindeki sağaltıcı etkisini konuştuk. Kadın ve göçü konu alan 400 heykellik yerleştirmelerinden ve sergi sürecinden bahsettik ve yeni dönem sanat projelerini konuştuk.
29 Nisan 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: No 238 Sanat İnisiyatifi
Sinan Kılıç ve Serkan Çolak
Mahzen Photos girişimiyle tanıdığımız No 238 Sanat İnisiyatifi’nin kurucuları Sinan Kılıç ve Serkan Çolak ile kolektif üretimi, mikro mekânların sunduğu olanakları, mekânı sürdürmeye yönelik etkinliklerini ve NFT’nin fotoğraf dünyası için sunduğu olanakları konuştuk.
@mahzenphotos, @no238_
22 Nisan 2022
Bağımsızlarla konuşmalar: @cevrimici40dakika
Günseli Baki ile Arzu Arbak ve Beyza Boynudelik
Bu hafta bağımsızlarda @cevrimci40dakika platformundan Arzu Arbak ve Beyza Boynudelik’i konuk ediyoruz. Pandemi döneminde bir araya gelen altı sanatçının; kendi deyimleriyle “etkileşimli, deneysel ve kolektif çalışmayı önceleyen bir yapı” olarak kurguladıkları bu bağımsız oluşumun, sanatçılar arasındaki diyaloğu nasıl geliştirdiğini, yöntemlerini ve üretim prensiplerini konuşuyoruz.
15 Nisan 2022
Açık Radyo ve Bağımsızlık
Ömer Madra
Açık Radyo Dinleyici Destek Programı çerşevesinde bu hafta Ömer Madra ile Açık Radyo ve bağımsızlık üzerine sohbet ettik. Bağımsız bir yayın organı olarak Türkiye’nin kültür sanat ortamında yaklaşık 25 yıldır varlığını, Madra’nın deyimiyle “fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” yayıncılık anlayışını ve yine Madra’nın deyişiyle “yerel, yatay ve yavaş” bir anlayışla çoğaltarak sürdüren Açık Radyoyu konuştuk. Türkiye’de benzeri olayan bir örnek ve tüm destekçiler için katılımcı bir model olan Dinleyici Destek Programı ile Açık Radyo’nun bağımsızlığını sürdürmesi ve çoğaltmasına destek olmak için Açık Radyo websitesi veya mobil uygulamasından tek bir butona veya https://aciksite.com/#/ linkine tıklamanız yeterli; hemen, şimdi.
08 Nisan 2022
Bağımsızlar ve Aktvizm: Through The Window projesi
Günseli Baki ile Ömet Tevfik Erten ve Zekican Sarısoy
Pandemi sürecinde bağımsızlar ya da sanat ve aktivizmde bağımsızlar.
Bu hafta kuir sanatçı kolektifi Through The Window’dan Ömer Tevfik Erten ve Zeki Can Sarısoy’u konuk ediyoruz. Pandemi döneminde bir araya gelen Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçı ve aktivistlerden oluşan kolektifin bir araya geliş sürecini, örgütlenme biçimlerini, yapılanmalarını ve dayanışma pratiklerini konuşuyoruz. Alan yaratma amacıyla hareket eden Through The Window kollektifinin etki alanlarını, sağaltıcı yönlerini konuşarak kuir penceresini aralıyoruz. Sanatın kuir aktivizmine etkisi üzerinde duruyoruz.
01 Nisan 2022
Karşı Sanat’la Sanat Ortamı ve Bağımsızlık Üzerine
Feyyaz Yaman, Ezgi Bakçay
Bu hafta Karşı Sanat’tan Feyyaz Yaman ve Ezgi Bakçay’la bağımsızlık üzerine konuşuyoruz. Feyyaz Yaman kurucularından olduğu Karşı Sanat’ın 70’lerden bu yana gelen serüvenini ve Türkiye’nin değişen sanat ortamında bağımsız olmanın ne demek olduğunu anlatıyor. Bakçay hergün kendini sorgulamayı gerektiren bir süreç olan bağımsızlığın güçlüğünün Karşı Sanat’ta kollektif bir oyuna dönüşen çalışma ilişkileri ile aşıldığını örnekliyor.
25 Mart 2022
Bağımsızlarla Konuşmalar: Seferi Keçi
Sarp Keskiner ile Seferi Keçi’den Baha Okar
Bu hafta Bağımsızlar’da Sarp Keskiner, Baha Okar ile İzmir, Seferihisar’da üslenen Seferi Keçi dergisinin ortaya çıkışını, kısa zamanda ilçenin önde gelen kültür mekânlarından biri haline gelen Kültür Evi ve Kooperatif Bakkalı’nın nasıl teşkilatlandığını ve girişimin geleceğe dair planlarını konuşuyor. Program, Bergamalı şair Halim Yazıcı’nın 21 Mart’ta genel yayın yönetmeni olduğu Caz Kedisi dergisinin Arts Map mikro destek programı kapsamında düzenlediği, ekolojik bir festivalin nasıl mümkün olabileceğini konu alan arama toplantısı kapsamında Kültür Evi ve Kooperatif Bakkalı’nda gerçekleştirdiği şiir okumasıyla açılıyor. Yazıcı’nın performansıyla Okar’ın söyleşisi, Keskiner’e ait müzikle birbirine bağlanıyor.
seferikeci.com
18 Mart 2022
Bağımsızların Örgütlenme ve Yönetim Modelleri
İpek Çankaya ve Serkan Öngel
Bu hafta İpek Çankaya ve Serkan Öngel’le bağımsızların tüzel kişilik olarak seçebilecekleri modeller üzerine konuştuk. Özellikle Türkiye’de olmayan kar amacı gütmeyen şirket yapısı ile en yaygın yapı olan dernekleri ve yeni yeni kültür sanat alanında sıklıkla görmeye başladığımız kooperatifler hakkında bilgi ve tecrübelerimizi derlemeye çalıştık.
11 Mart 2022
Kamusal Alan, Kentin Belleği ve Bağımsız Tiyatrolar
Devran Bengü ve Esma Çuravcı
Bu hafta Devran Bengü ve Esma Çuravcı ile kamusal alanın ve şehrin belleğinin oluşumunda bağımsızların rolü ve etkisini tiyatrolar üzerinden konuştuk. Bu günlerde Kadıköy’de Moda, Yeldeğirmeni bölgesinde üretmeye ve paylaşmaya devam eden 30 civarında bağımsız tiyatronun özgün ve emek yoğun üretim modelleri ve dayanışma ile şehrin kültürel hayatını ve yereli nasıl dönüştürdüklerini konu ettik.
04 Mart 2022
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğiyle Mücadelede Bağımsızlar
Didem Ermiş ile VATOZ’dan Laleper Aytek ve Günseli Baki
Varız Buradayız İnisiyatifi tarafından 2022 yılında hayata geçirilen bağımız sanatçı dayanışma platformu Vatoz’u; platform üyelerinden Laleper Aytek ve Günseli Baki ile konuşuyoruz. Fotoğraf alanındaki tüm kadın ve Lgbti+ fotoğrafçılara, fotoğraf temelli görsel sanatçılara, fotoğrafla ilişkilenen akademisyenlere, sanat yazarlarına, editörlere ve kültür sanat yöneticilerine 8 Mart’ta açık çağrı yaparak dayanışma saflarını sıklaştıran Vatoz’un nasıl hayata geçildiğini ve yapılanmada izledikleri yatay örgütlenme pratiklerini konuştuk. kültür sanat alanında karşılaştıkları dışlayıcı tutum ve politikalara karşı dayanışma dinamiklerini görünür kılacak araçlar üretmenin önemi üzerinde durduk.
VATOZ
www.varizburadayiz.com
varizburadayiz.info@gmail.com
25 Şubat 2022
Bağımsız Konuk Sanatçı Programları -PASAJ
Didem Ermiş ile Seçil Yaylalı ve Elif Ayşe Bursalı Eryılmaz
Bu hafta Bağımsızlar’da Seçil Yaylalı ve Elif Ayşe Bursalı Eryılmaz ile Pasaj ve Pasaj’ın düzenlemiş olduğu konuk sanatçı programlarını konuştuk. Pasaj’ın ilk yıllarından bugüne sürdürülebilirliklerini sağlamak için yapılarının nasıl değiştiğini, işleyiş şekillerini, politikalarını gündeme getirdik. İlk yıllarında yabancı sanatçıları kendi imkanlarıyla ağırlayan inisiyatif, daha sonra Bayrampaşa’ da konaklama konusunda destek almaya başlıyor ve Türk sanatçıları ağırlamaya başlıyor. Sadece konuk sanatçı programlarıyla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sergi ve sanatçı konuşmaları düzenleyen Pasaj’ın gelecekteki etkinlikleri, yurtdışındaki benzer programlar ile kurdukları bağlantılar hakkında konuştuk.
18 Şubat 2022
Kent Hakkı Mücadelesinde Bağımsızlar
Güseli Baki ile Maya Arıkanlı Özdemir ve Nilgün Canatar
Bu hafta Bağımsızlar’da Gazhane Çevre Gönüllülerinden Maya Arıkanlı Özdemir ve Nilgün Canatar ile bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi'nin kamusal bir alan olması için Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin 26 yıl sürdürdükleri kent hakkı mücadelesini konuşuyoruz. Topluluk oluşturma süreçlerinde ve kent hakkı mücadelesinde kültür sanatın yerini ve düzenledikleri festivallerin katılımcılığa etkisi üzerine sohbet ediyoruz.
11 Şubat 2022
Festivallerin Yereldeki Etkisi, Bağımsızlık ve Sürdürülebilirlik
Günseli Baki ile Azize Tan
Bu hafta festivalleri konuşmaya devam ediyoruz. Başka Sinema’dan ayrılarak “kendi deyimleriyle” tam bağımsız hale gelen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni ve bir tüzel kişilik kazanmak için kurdukları Seyir Derneği’ni festival direktörü ve derneğin yönetim kurulu başkanı Azize Tan konuğumuz. Merkezden gelen deneyimin yerel festivallere olan katkısıyla, turistik bir kentin kültür sanat faaliyetleriyle farklı yönlerini görünür kılmasına olanak sağlayan etkisini ve yerelin bu faaliyetlere sahip çıkarak maddi, manevi desteğinin sürdürülebilirlik için önemini konuşuyoruz.
4 Şubat 2022
Festivaller, Ortaklıklar ve Sürdürülebilirlik II
Günseli Baki ile Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan (2. Bölüm)
Bu hafta Bergama Tiyatro Festivali & Bozcaada Jazz Festivalinin yerelde yarattığı etki ve dönüşüm, ve bağımsızların ortaklıkları üzerine Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan ile konuşuyoruz. Etki ve değişim teması üzerinden başlayan konuşma bağımsızların değişen çalışma, ilişki ve yapılanma biçimleri ile dönüşen bağımsızlar ekolojisini ele alan bir konuşmaya dönüşüyor ve iki bölüme uzuyor. Bu hafta ikinci bölümünü dinliyoruz.
28 Ocak 2022
Festivaller, Ortaklıklar ve Sürdürülebilirlik I
Günseli Baki ile Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan (1. Bölüm)
Bu hafta Bergama Tiyatro Festivali & Bozcaada Jazz Festivalinin yerelde yarattığı etki ve dönüşüm, ve bağımsızların ortaklıkları üzerine Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan ile konuşuyoruz. Etki ve değişim teması üzerinden başlayan konuşma bağımsızların değişen çalışma, ilişki ve yapılanma biçimleri ile dönüşen bağımsızlar ekolojisini ele alan bir konuşmaya dönüşüyor ve iki bölüme uzuyor. Bu hafta ilk bölümünü dinliyoruz.
21 Ocak 2022
Şehrin İmgesi ve Minör Patikalar
Mahmut Wenda Koyuncu, Mehmet Ali Boran, Mehmet Mahsum Oral
Bu hafta Mardin’den Mişar Art’ın kurucular Mahmut Wenda Koyuncu, Mehmet Ali Boran, Mehmet Mahsum Oral ile inisiyatiflerin ortaya çıkma neden ve biçimleri, yerelindeki etkisi ve dönüştürme gücü üzerine sohbet ediyoruz. Mahmut Wenda Koyuncu’nun ifadesiyle “Mişar küçük bahçe demek; genellikle ovayla dağ arasındaki yamaçlarda kurulan sadece bir evin kendi ihtiyacını gidermeye dönük minor bir varlık. “Bu isimden yola çıkıp, Mişar Art ’ın neden minör olanın patikasında yol aldığı üzerine konuşuyoruz. Mişar Art’a https://misar.org adresinden ulaşılabilir.
14 Ocak 2022
Dadans ve Kolektifler üzerine
Melek Nur Dudu Tetik, Dila Yumurtacı, Merve Uzunosman
Bu hafta Bağımsızlarda, 2008’de kurulan Dadans Kolektifi ile konuştuk. Dans, sinema, tiyatro ve performans sanatı başta olmak üzere farklı disiplinleri bir arada kullanarak yaratımı amaçlayan bir topluluk olduğunu belirten Dadans bir yandan da Kolektifler Konuşuyor dizisi ile davet ettikleri kolektiflerle kolektif olmanın, birlikte üretmenin dinamiklerini araştırıyor. Dadans’a https://dadans.com adresinden ulaşılabilir.
7 Ocak 2022
Etki ve Değişim Hikayeleri
Günseli Baki ile Ebru Bingöl ve Burcu Ertunç
Bu hafta Bağımsızlarda, İzmir ve Antakya’dan suyun yaşamsal değeri ve insanla olan etkileşimini hafıza ve kültür kavramları üzerinden proje üreten Barbaros Su Kültürü Mirası Girişiminden Burcu Ertunç ve Antakya Akış Hikayeleri Kolektifinden Ebru Bingöl’ü konuk ediyoruz. Dert edindikleri bir konu etrafında bir araya gelen araştırmacı, akademisyen ve sanatçıların oluşturdukları bu bağımsız girişimlerle katılımcı kültür sanat yönetimini ve projelerinin sürdürebilirliği konusunda fon kaynaklarının kullanımını konuştuk.
Barbaros Su Kültürü Mirası Girişimi , İzmir
Burcu Ertunç
https://barbarossukulturu.com
Akış Hikayeleri Kolektifi , Antakya
Ebru Bingöl
24 Aralık 2021
Bağımsızlar, Etki ve Değişim
Günseli Baki ile
Bu hafta Bağımsızlarda, Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin kurucularından, lens temelli görsel sanatçı Günseli Baki’yi konuk ediyoruz. Bağımsızların kültür sanat alanında yapmış oldukları çalışmaların yerele olan etkisini, “kültür sanat bireysel ihtiyaç haline getirilebilir mi?” ve “bağımsızların çalışmaları yerel ölçekte bir değişime sebep olabilir mi?” soruları üzerinden bağımsızların kendi topluluklarını oluşturma konusunda izlediği yöntemleri konuştuk.
17 Aralık 2021
Merkezde ve Çevrede Bağımsızlar
Sarp Keskiner ile
Bu hafta kültür yöneticisi, editör ve bir çok bağımsız girişimin kurucuları arasında olan Sarp Keskiner’le İzmir’den merkez çevre ilişkisine baktık. Bağımsızlar için merkezde veya çevrede olmak ne anlama geliyor, kaynaklara erişimi nasıl etkiliyor, izleyici ile ilişki nasıl değişiyor; merkez-çevre hiyerarşisi; bağımsızlar arasındaki ilişki ağlarının çoğalmasının, çevre ile merkezler arasındaki işbirliklerinin hayati önemi üzerine konuştuk.
10 Aralık 2021
Türkiyede Görsel Sanatlar Alanında Dayanışma ve Örgütlenme
Saliha Yavuz ile
Bu hafta Bağımsızlarda Konuğumuz Saliha Yavuz ile 1909-2020 aralığını kapsayan bir zaman çizelgesi üzerinden Türkiye’de Görsel Sanatlar Alanında Dayanışma ve Örgütlenmenin tarihçesine baktık. Saliha Yavuz hazırladığı çizelge üzerinden araştırmasını aktardı. Bir yandan kültür sanat ortamında artan çeşitliliğe ve zenginleşmeye şahit olurken öte yandan aynı ihtiyaç ve sorunların üstelik giderek artan güvencesiz çalışma koşullarında hala gündemimizde olduğunu tekrarlamak zorunda kaldık. Saliha Yavuz’un hazırladığı 1909-2020 Türkiyede Görsel Sanatlar alanında Dayanışma ve Örgütlenme Zaman Çizelgesine Açık Radyo websitesi https://acikradyo.com.tr/ ve mobil uygulaması üzerinden Bağımsızlar programının bloğundan ya da https://bagimsizlar.org websitesinden ulaşabilirsiniz.
Dayanisma_Hatti.pdf
3 Aralık 2021
Bağımsızlar ve Kültür Politikaları
Serhan Ada ile
Bu hafta Bağımsızlarda, sivil toplum ve kültür politikaları alanında uzun yıllardır çalışan akademisyen Serhan Ada ile konuştuk. Serhan Ada akademisyen kimliğinin yanı sıra alanda 25 yıla ulaşan deneyimi ile sivil toplumun kültür politikalarının oluşturulmasında etkin bir aktör olabilmesi için özellikle son on, on beş yılda atılan adımları anlattı. Kültür politikalarının oluş(turul)masında sivil toplum, devlet, kamu ve kültür sermayesinin rolü üzerine konuştuk.
26 Kasım 2021
Bağımsızlar ve Bellek
Özgül Kılınçarslan ile
Bu hafta Bağımsızlarda akademisyen, sanatçı, küratör ve aynı zamanda pek çok bağımsız girişimin kurucularından olan Özgül Kılınçarslan ile kavramlar ve vakalar üzerinden Bağımsızlar ve Bellek üzerine konuştuk. Türkiye’de kültür sanat ortamının belleği var mıdır? Bu bellek neleri kaydeder neleri kaydetmez/edemez?
Kayıt dışı olanın kaydını tutmak, Bağımsızlar için hayatta kalma yöntemlerinden biri mi? Ya da kaydederken şekillendiren ve tekilleştiren belleğin -arşivin- aksine, belleksizlik Bağımsızlar için bir avantaj mıdır? https://bagimsizlar.org
19 Kasım 2021
Bağımsızların Kentte Açtıkları Kamusal Alanlar
Yeliz Kahya ile
Bu hafta Bağımsızlarda Kent ve Kamusal Alanı konu ediyoruz. Bağımsızların kentin kamusal alanlarını çeşitlendirme ve dönüştürmedeki rolü üzerine konuşuyoruz. Bağımsız girişimler kenti daha demokratik kılıyor yeni ifade alanları açıyor, kentin kültürel çeşitliliğini arttırıyorlar. Bağımsızlar olmadan kamusal alanın kamusallaşamayacağını, kamusal alan olmadan bağımsız olunamayacağına vurgu yapıyoruz. https://bagimsizlar.org
12 Kasım 2021
Çağdaş Sanatın Ekonomi Politiği üzerine
İpek Çankaya ile
Bağımsızların ikinci yayının konuğu Halka Sanat Projesinin kurucu ve yöneticilerinden, araştırmacı ve sanatçı İpek Çankaya. İpek Çankaya ile 2017 yılında tamamladığı “Türkiye’de Sanat Sermayesi, Kamusal Alan ve Sanat İnisiyatifleri İlişkisine Eleştirel Bir Bakış“ başlıklı tezi üzerinden Türkiyede 80 sonrası sanat alanına bakıyoruz. Sanat inisiyatiflerinin tanımından, yasal çerçevede konumlanamayışına, kamusal alandaki rollerine bakıyor, simgesel kamusal alan üzerine konuşuyor; inisiyatiflerin devlet ve sanat sermayesi ile ilişkilerine değinmeye çalışıyoruz.
5 Kasım 2021
BAĞIMSIZLAR
Zeynep Okyay ile
Bağımsızlar, Türkiye genelinde, kurumsal kültür-sanat alanlarının dışında faaliyet gösteren/ devlet veya özel sermaye sahipliğinde veya güdümünde olmayan bağımsız kültür sanat alanının çeşitliliğini ve ölçeğini görünür kılmak, güncel ve dinamik bir bilgi kaynağı oluşturmak, bağımsızların arasındaki dayanışma ve işbirliklerine zemin hazırlamak, ve savunuculuk için bir zemin oluşturmayı amaçlıyan bir inisiyatif.
Programın ilk yayınında Ekmel Ertan Bağımsızlar ekibinden Zeynep Okyay ile giriş mahiyetinde, Bağımsızların ne olduğundan, ne yapmaya çalıştığından ve inisiyatifin arkasındaki, bir anlamda mekanını oluşturan bagimsizlar.org websitesinden söz ediyor.