Bağımsızlar
95.0 Açık Radyo, Açık Dergi'de
her Cuma 19.00'da

Açık Radyo Podcast Arşivi
Spotify Podcast Arşivi

06 Ekim 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği

Mustafa Arslantunalı, Mesut Varlık
Geçen haftadan devamla bu hafta yine Mustafa Arslantunalı, Mesut Varlık ile bu kez Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneğini konuk ettik. Mustafa ve Mesut'la bağımsız gazeteciliğin sorunları, ifade özgürlüğü ve sansür, hak temelli bir sivil toplu kuruluşu olmanın güçlüklerini konuştuk. Bu ay onuncu yılını kutlayan P24'ün K24, Gezegen 24, P24, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, P24 Akademi, Kıraatkane Yayınları gibi alt birimleri ile geniş bir yelpazede ile yürüttükleri çalışmalarını dinledik.

29 Eylül 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: İstanbul Doğaçlama Dans Festivali

Damla Durman ve Esma Akın
Türkiye'den ve dünyadan sanatçıların katılımıyla bu yıl 3. defa gerçekleşmekte olan İstanbul Doğaçlama Dans Festivali (IDF) bu yıl İstanbul'un farklı bölgelerine yayılıyor. "Find Your 7.5 Hz!" sloganıyla gerçekleşen festivali Damla Durman ve Esma Akın ile konuştuk.

22 Eylül 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

Mustafa Arslantunalı, Mesut Varlık
Bu hafta Mustafa Arslantunalı, Mesut Varlık ile Kıraathane İstanbul Edebiyet Evi'ni ve sürmekte olan Kitap Şenliğini konuştuk. Kıraathane'nin bağımsız yayınevleri ile birlikte düzenlediği, yayınevlerinin standları, ulaşılması pek de kolay olmayan kitaplar, bağımsız yayıncılık ve bağımsız yayıncıların konu ettiği meseleler etrafında kurgulanan etkinlikleri ile şehir merkezindeki şenliği anlattılar. Kıraathane'nin diğer etkinlik ve programları da bu haftanın konusuydu.

15 Eylül 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kineo Dergi

Maya Çelem, Deniz Özgültekin
Bu hafta genç bir yayın olan Kineo Dergi’yi Maya Çelem ve Deniz Özgültekin ile konuştuk. Dans ve performans sanatları ile ilgilenen iki genç kültür yöneticisinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda alandaki boşluğu görerek başlattıkları çevrimiçi dergi henüz birinci yılını doldurmak üzere.

8 Eylül 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Taldans

Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan
Bu hafta Filiz Sızanlı ve Mustafa Kaplan ile Taldans'ı konuştuk, Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul sahnesindeki Tiyatro araştırma Laboratuarı ile başlayan, Türkiye'de çağdaş dans sahnesinin ortaya çıkmasına ön ayak olan süreç ve bağımsız bir dans kumpanyası olan Taldans'ı kurucuları ile konuştuk.

1 Eylül 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Açık Masa

Mürüvvet Türkyılmaz, Rafet Arslan, Deniz Örnek
Bu hafta 2002’den beri sanat gündemini masaya yatırmaya, tartışmayı genişletmeye çalışan Açık Masa'yı Mürüvvet Türkyılmaz, Rafet Arslan, Deniz Örnek ile konuştuk.

25 Ağustos 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Gümüşlük Akademisi

Emre Çetinkaya, Evren Erol, Doğu Çankaya
Halka Sanat Projesi'nden İpek Çankaya, Gümüşlük Akademisi'nden Emre Çetinkaya ve sanatçılar Evren Erol ve Doğu Çankaya ile bir araya geliyor. Akademi'nin etkinlikleri, İlhan Berk'in Gümüşlük Akademisi'yle bağı ve Akademi'nin uzun zamandan sonra ev sahipliği yaptığı ilk görsel sanatlar sergisi üzerine konuşuluyor.

18 Ağustos 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Koli Art Space

Yasemin Kalaycı, Elçin Acun
Bu hafta Bağımsızlar’da konuklarımız Koli Art Space’den Elçin Acun ve Yasemin Kalaycı ile birlikteyiz. Acun ve Kalaycı ile birlikte kurdukları mekanın Yeldeğirmeni’nde devam eden sanat etkinliklerini, NOKS ile kurdukları işbirliklerini ve LGBTI destekleyen bir sanat alanı olarak bağımsızlık anlayışları üzerine çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

11 Ağustos 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: ÇAPAK

Esra Oskay, Seniha Ünay
Bu hafta Ezgi Bakçay Çapak Yazı / Çizi Dergisi editörleri Esra Oskay ve Seniha Ünay ile konuşuyor: "Çapak; gözden dışarı atılan ölü deri, görüntüde bir arıza, kirin ve tozun baskıdaki izidir. 
Çapak: Bağımsız, süreli bir yayındır.
Genellikle online, fırsatını bulursa basılıdır.
Görünürlük telaşının dışında kalarak üretmenin ve görüntünün sınırları üzerine düşünür. 
Çapak: Birbirine uzanarak hareket etmenin gücüne inanır.
Sanatın içinden doğan ve dışına taşan, disiplinlerarası karşılaşmalara alan açmayı amaçlar."

04 Ağustos 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Galata Perform

Yeşim Özsoy
Bu hafta Yeşim Özsoy'la 20. yılına giren Galata Perfporm'u konuştuk. Galata Şeyh Bender sokakta bir prova alanı olarak hayatına başlayan Galata Perforum'un kendisiyle birlikte hem fiziksel çevresinin, hem kültür sanat sahnesinin dönüşümüne ve zenginliğine katkıda bulunuşunun hikayesini dinledik. Galata Perform küçük bağımsız mekanların, işbirliklerinin, imkan beklemek yerine imkanları yaratan girişimlerin nasıl etkin, dönüştürücü ve zenginleştirici olduğunun önemli bir örneği. Yeşim'in ağzından dinlemek için 19.00'da Açık Dergide olun.

28 Temmuz 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Fringe Festival

Denizhan Çay
Bu hafta İstanbul Fringe Festival ekibinden Denizhan Çay ile beraberiz. Bağımsız bir festival düzenlerken kurdukları işbirlikleri, ekip içi dinamikleri, motivasyon kaynaklarını ve zorlukları konuştuk. Sürdürülebilir bir festival ne demek, yöntemleri nedir, bilgi değiş tokuşu için gerekli ortam nasıl sağlanır tartıştık.

21 Temmuz 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: ÇFÇ - Çocuklarla Fotoğraf Çalışmaları

Özcan Yurdalan
Bu hafta Bağımsızlar'da "Çocuklarla Fotoğraf Çalışmaları"nı konuşmak üzere, yıllardır bu alanda yapılan bağımsız çalışmaların yürütücülüğünü yapan belgesel fotoğrafçı, yazar Özcan Yurdalan’ı konuk ediyoruz. "Çocuklarla Fotoğraf Çalışmaları"nın Dayanışma Gönüllüleri’yle birlikte 99 Depremi’nde başlayan ve yıllara dayanan bir geçmişi var. Afet zamanlarında ve tramvatik toplumsal olayların gerçekleştiği durumlarda bir araya gelen “Çocuklarla Fotoğraf Çalışmaları”nı geçmişinden itibaren Özcan Yurdalan'la konuşuyoruz. Bu bağımsız organik yapının bölgelerde yaptığı atölyelerin nasıl “bir dayanışma ve birlikte eyleme” geleneği olarak sürdürüldüğünden bahsediyoruz. Yapının kaynaklarını ve ihtiyaç halinde bir araya gelen bu geleneğinin ve imecenin sürdürülebilirliğini konuşuyoruz. Çalışmanın ilkelerini, yöntemini, pedagojisini ve politikasını da içeren 2000 li yılların başında hazırlanmış “Çocuklarla Fotoğraf El Kitabı”yla birlikte yapının ilerlediği süreç içerisindeki yöntemlerine de değiniyoruz.

14 Temmuz 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kilizman Yayınevi

İlhan Pınar
Sarp Keskiner, İzmir’in çok asırlık belleğini yayınlaştırmaya odaklı Kilizman Yayınevi’nin kurucusu ve yayın yönetmeni İlhan Pınar ile girişimin başlangıcı, seyri ve bağımsız yayıncılığın kentin belleğine katkısı üzerine söyleşiyor. Söyleşiye Keskiner’in “Suyumuz” projesi kapsamında ürettiği “Kervan” başlıklı ses tasarımı eşlik ediyor.

06 Temmuz 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: açıkALAN

Alper Akça, Şule Ateş
Bu hafta ekoloji odağında kamusal performans üzerine bir eğitim ve yaratım projesi olan açıkALAN’dan projenin tasarımcısı ve küratörü Şule Ateş ile projenin yürütülüğünü yapan Genedos Kooperatifi’nin kurucularından sosyal girişimci Alper Akça'yı konuk ediyoruz. Ekoloji, kültür ve çevre üzerine çalışan kurumları, yerel halkı ve sanatçıları, ortak üretim alanlarında bir araya getirerek, diyalog ortamı yaratmayı amaçlayan açıkALAN, sanatın iyileştiren, birleştiren, diyaloğu teşvik eden doğal özelliklerine, dayanışma ve kültür üretimini ekleyerek kentler arasında bağlar kurmayı hedefliyor. Bu yıl Antalya’nın Kaş, İzmir’in Bergama ve Rize’nin Hemşin ilçelerinde yaşayan yerel katılımcılarla yürütecek toplam 3 katılımcı performans atölyesi/eğitim sonucunda gerçekleştirilecek performanslar; festivallerde, kamusal alanlarda ve videoART olarak dijital kanallarda sergilenecek olan projenin yaratıcısı ve yürütücüsüyle projeyi, yereldeki deneyimlerini, işbirliklerini ve gelecek planlarını konuştuk. www.acikalan.org

30 Haziran 2023

Feshane-i Amire: Ortadan Başlamak

Ekmel Ertan, Ezgi Bakçay, Sevda Süzer
Bu hafta Artİstanbul Feshane'de açılan, bağımsız sanatçı ve küratörleri ve kurumları bir araya getiren Ortadan Başlamak sergisi ve etrafında gelişen olaylar üzerine konuştuk.

23 Haziran 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Yermekân

Zeynep İçöz, Hazer Kılınç, Ekin Kula
Yermekân, adını -dünyanın zemini olarak- yeryüzünde, bilinen anlamıyla sınırlarla çizilmiş bir mekân olmasından alır. Ancak mekânı bu anlamının dışında, varlığın herhangi bir formda var olduğu yer olarak tanımlamaktan yanadır. Mekânın yeryüzü kadar kapsayıcı, açık ve dönüştürebilir olmasını önceler, uzamın ve dahiliyetlerinin altını çizer. Yermekân, düşünüm, üretim ve paylaşım için hem fiziksel hem de zihinsel bir zemindir. Alternatiflerin çoğalabileceğine duyduğu inançla mekânı paylaşıma açar, çeşitli atölye çalışmaları yürütür, etkinlikler düzenler ve elbette birlikte yemekler yemeye, şarkılar söylemeye de açıktır.

16 Haziran 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: KRE Kolektif

Beyza Boynudelik, Ayşecan Kurtay
Bu hafta Beyza Boynudelik ve Ayşecan Kurtay 2015 yılında altı kadın sanatçının bir araya gelerek kurdukları KRE Kolektifi anlattılar. Sanatçıların bir araya gelerek üretim ve sergileme pratiklerini geliştirmeleri, yeni mecralara açılmaları ve birlikteliğin gücü üzerine konuştuk.

09 Haziran 2023

Açık Radyo Dinleyici Destek Programı Özel Yayını

Ekmel Ertan, Ezgi Bakçay, Zeynep Okyay
Bağımsızlar'ın Açık Radyo yayını üzerine sohbet ettik.

02 Haziran 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Bağımsız Yayıncılık Üzerine

Ömür Uzel, Ezgi Özsan
Bu hafta Bağımsızlar Ekibinden Beyza Boynudelik'le birlikte Ot Dergisi yazar ve editörü Ömür Uzel ve Bağımsız yazar ve Kafkaokur yazarı Ezgi Özsan ile bağımsız dergi yayıncılığı üzerine konuştuk. Türkiye'de dergi yayıncılığının tarihine de uzanan konuşmada Uzel ve Özsan genel olarak dergi yayıncılığının bugünkü koşullarını ve kendi deneyimlerini aktardılar. Dergilerin yazar ve okuyucuları ile bir topluluk oluşturmadaki rolü ve yaygın kültürel etkisinden söz ettiler. Gelişmiş bir edebiyat dünyası için olmazsa olmaz olan, ve Türkiye'de köklü bir geleneği de olan dergiciliğin azalan okuyucu sayısına rağmen bugün de aynı canlılığı koruduğunu anlattılar.

26 Mayıs 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: İstanbulimpro

Evren Duyal, Koray Tarhan
2008 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışında çeşitli performans, atölye ve organizasyonlar gerçekleştiren istanbulimpro; Uluslararası İstanbul Doğaçlama Tiyatro Festivali ve Uluslararası İstanbul Hikaye Anlatıcılığı Festivali'nin organizasyonunu ve evsahipliğini yürütmektedir. 2009 yılında Ne Ala Temaşa oyunuyla Direklerarası Tiyatro Ödülleri “Yenilikçi Tiyatro” ödülüne layık görülen istanbulimpro 2013 yılında Kadıköy’de kahvehaneden dönüştürerek açtığı istanbulimpro Sahne dolayısıyla aynı kurum tarafından “Tiyatroya Katkı” ödülüne layık görülmüştür. İstanbulimpro'nun performansları seyircinin aktif katılımıyla şekillenir. Seyircinin katılımcı olma özelliği oyunu belirlemekten sahneye fiziksel müdahaleye kadar geniş bir anlayışı barındırır. İstanbulimpro, doğaçlama oyun çalışmalarının yanında müzik, dans, resim, heykel, sinema gibi farklı alanlarda ürün veren sanatçılarla disiplinlerarası gösteriler ve atölyeler gerçekleştirmektedir. Buradaki amaç interaktif karşılaşlamaları oyuncu-seyirci boyutundan çıkartıp farklı disiplinlerden sanatçıların etkileşimine açık, özgür yaratıcı alanlar yaratmaktır.

19 Mayıs 2023

Beral Madra ile Bağımsızlar - Bölüm 2

Aslı Özdoyuran, Marina Papazyan
Bu hafta Beral Madra ile bağımsızlar üzerine konuştuk. Kendi küratoryal pratiğinde ve yönetici olarak rol aldığı çeşitli kurum ve projelerde bağımsızlarla işbirliği yapan Madra hem süresi hem çeşitliliğiyle bir anlamda Türkiye çağdaş sanat alanını da tarifleyen kendi deneyimlerini anlattı. Sanatçının konumunu ve çağdaş sanat alanının koşullarını politik bir perspektiften ele alan Madra acil ihtiyaçlara ve olası politik dönüşüm sürecinde alanın beklentilerine vurgu yaptı. Bağımsızlığın tarifi üzerine başlayan, Türkiye'de bağımsızlığı mümkün kılan koşullar ve bağımsızlığın mümkün kıldığı zenginlik üzerine devam eden sohbetimiz bir programa sığmayıp ikinci haftaya taştı; bağımsızlığın ekonomik ve politik yanları ve kültür politikaları ile devam etti. Madra'nın engin deneyiminden süzülmüş saptama ve önerilerini duyun. (2/2)

12 Mayıs 2023

Beral Madra ile Bağımsızlar - Bölüm 1

Beral Madra
BBu hafta Beral Madra ile bağımsızlar üzerine konuştuk. Kendi küratoryal pratiğinde ve yönetici olarak rol aldığı çeşitli kurum ve projelerde bağımsızlarla işbirliği yapan Madra hem süresi hem çeşitliliğiyle bir anlamda Türkiye çağdaş sanat alanını da tarifleyen kendi deneyimlerini anlattı. Sanatçının konumunu ve çağdaş sanat alanının koşullarını politik bir perspektiften ele alan Madra acil ihtiyaçlara ve olası politik dönüşüm sürecinde alanın beklentilerine vurgu yaptı. Bağımsızlığın tarifi üzerine başlayan, Türkiye'de bağımsızlığı mümkün kılan koşullar ve bağımsızlığın mümkün kıldığı zenginlik üzerine devam eden sohbetimiz bir programa sığmayıp ikinci haftaya taştı; bağımsızlığın ekonomik ve politik yanları ve kültür politikaları ile devam etti. Madra'nın engin deneyiminden süzülmüş saptama ve önerilerini duyun. (1/2)

05 Mayıs 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: İstasyon Nesin Köyleri Derneği

Dilara Savut, Öykü Naz Mustafaoğlu
İstasyon Nesin Köyler Derneği, 15 yıldır varlığını hem bir alternatif eğitim kurumu, hem de alternatif bir müşterek yaşam alanı olarak sürdüren Nesin Köyleri'nde, farklı disiplinlerden iştirakçileri tarafından kuruldu. Buradaki kültürün sürdürülebilirliğini düşünen, bilgi ve araçlarının geniş kitlelere erişimini kolaylaştırmaya çalışan; kolektif iş ve zihin gücü ile dönüşümünü beraberce düşünmek ve desteklemek üzere oluşan bağımsız bir inisiyatif, kreatif bir topluluk. İstasyon, genç kreatiflerin ve üreticilerin Köy’de edindikleri biricik deneyimleri önemsiyor. Bu deneyimlerin açtığı düşünsel alanın ve fiziksel mekân üzerinden kurulan aidiyetin, sanatsal üretim faaliyetlerine dönüşmesini teşvik etmeye çalışıyor. Bu çatı altında buluşan topluluk, hem nitelikli akademik bilgiyi geniş kitlelere yaymak hem de Nesin Köyleri’nde buluşan demokratik ve özgür katılım deneyimini mekan dışında da sürdürülebilir kılmak amaçlarıyla yeni tanışıklıklar ediniyor, projeler üretiyor.

28 Nisan 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: BAS

Aslı Özdoyuran, Marina Papazyan
Bu hafta Bağımsızlar'da 2020'den beri BAS'ın yürütücülüğünü üstlenen Aslı Özdoyuran ve Marina Papazyan ile buluştuk. 2005'te Banu Cennetoğlu tarafından kurulan BAS'ın ana faaliyeti olan sanatçı kitapları koleksiyonu, envanter çalışmaları ve yayıncılık pratikleri üzerine konuştuk.

21 Nisan 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kültürhane

Ulaş Bayraktar
Bu hafta Ulaş Bayraltar ile Mersin'de faaliyetlerini sürdüren Kültürhane'yi konuştuk. Kültürhane KHK'nın "hayırlı sonuçlarından" biri olarak 2017'de doğan bir kültür alanı. Ulaş Bayraktar, Bağımsızlar'da tartışmaya çalıştığımız bir çok konuya da değinerek, Kültürhane'nin hikayesini, işleyiş biçimini, özgün yapısını ve yarattığı etki ve etkileşimi anlatıyor.

14 Nisan 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: EK BİÇ YE İÇ

Kevser Öztürk, Onur Erbil, Serhan Hasdemir
Ek Biç Ye İç şehirde kamusal alanda bir araya gelip yetiştiricilik yapması üzerine temelleri atılan bir girişim. Şehrin atıl her alanını ekip biçmeyi amaçlayan ekipten Kevser Öztürk, Onur Erbil ve Serhan Hasdemir ile yaptıkları işbirliği projelerine, kalıcılığı yaratmak için kurdukları dirence ve kendi kendini döndürecek bir sistem yaratmanın önemine vurgu yaptık.

07 Nisan 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Sınır Tanımayan Palyaçolar

Güray Dinçol
Bu hafta Güray Dinçol'le Sınır Tanımayan Palyaçolar'ı konuştuk. Uluslararası bir örgütlenme olan Sınır Tanımayan Palyaçolar geçtiğimiz ay deprem bölgesindeçalışmaya başladılar. Çeşitli ülkelerden gelen sanatçıların, grubun Türkiye'deki temsilciliğini üstlenen Güray Dinçel 'in organizasyonu ve katılımı ile yerel organizasyonların desteğiyle gerçekleştirdiği performanslarla depremzedelere iyi gelmeye çalıştılar. Güray Dinçel'in ağzından dinledik.

31 Mart 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Nar Sanat

Merve Karataş, Mustafa Çirkin
Bu hafta Ezgi Baçay'la birlikte Antep'te yerleşik Nar Sanatı kurucu uyeleri Merve Karataş ve Mustafa Çirkin'le konuştuk. Türkiye-Suriye depreminin çalışmalarını nasıl etkilediğini, deprem sonrasında bağımsız bir kültür sanat organizasyonu olarak bilgi ve deneyimlerinin nasıl yardımcı olduğunu anlattılar. Sanatın deprem sonrası etkin bir eylem olarak özellikle çocuklara nasıl destek verdiğini paylaştılar. Depremden sonra normalleşme süreci ve gelecek projeleri üzerine konuştular.

24 Mart 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Birlikte Projesi

Kendine Ait Bir Oda proje grubu
Sanat öğrencileri için karşılıklı öğrenme ve deneyim aktarımına zemin olacak ortaklıklar kuran KABO, birbirinden 1600 kilometre uzaklıktaki iki şehirde ya- şayan ve üreten yirmi güzel sanatlar fakültesi öğrencisi ve akademisyenler ile iş birliği kurarak birlikte öğrenme, empati ve mesafe kavramlarına odaklanan bir buluşma gerçekleştirdi. Projenin ayrıntılarını Sarp Keskiner Kendine Ait Bir Oda Birlikte Projesi ekibi ile konuşuyor.

17 Mart 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Dayanışmaya meyyal kent: Diyarbakır

Fatma Çelik ve Herdem Doğrul; Hazırlayan Dicle Beştaş
Diyarbakır merkezli bağımsız sanat mekanı olan Loading’in koordinatörü Dicle Beştaş Bagimsizlar ekibi ile bu haftaki programı hazırlayıp sunuyor. Program konuşmacıların ve Loading’in yaşadığı kent Diyarbakır’ı da büyük oranda etkilemiş olan 2023 Kahramanmaraş depremleri ya da 2023 Türkiye-Suriye depremleri ardından hızlıca gelişen Diyarbakırdaki dayanışma ağını konuşarak depremin toplumsal ve politik sonuçlarını kent hakkı kapsamında bir araya gelen STKlar ve kentin sanat ekosisteminden aktörlerde beraber tartışıyor. Konuklar Amed Kent Dayanışma platformundan mimar Herdem Doğrul, 2003 yılında kurulan haber ve belgesel fotoğrafçılığı dalında bağımsız çalışan fotoğraf kolektifinden sanatçı Fatma Çelik.

10 Mart 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kare Kolektif

Kare Kolektif üyeleri Efe Önal ve Yekateryna Grygorenko
Sarp Keskiner, bu programda farklı disiplinlerde çalışan yedi İzmirli genç sanatçının kurduğu KARE kolektifi konuk ediyor. instagram.com/karekolektif"

03 Mart 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Felaket Zamanında Tanıklık

Selmet Guler, Tahsin Baravî; Hazırlaayan Mahmut Wenda Koyuncu
Bu hafta Bagimsizlar'da belgesel fotografcilar Selmet Guler ve Tahsin Baravi"le Felaket zamanında tanıklık ve fotograf uzerine konustuk. 6 Eylul'de on bir ilimizde meydana gelen büyük deprem felaketine tanıklık eden Selmet Güler ve Tahsin Baravi depremin yikici etkilerinin en korkunç sekilde yasandigi Adıyaman'daki gözlemlerini anlattılar. Karsilastiklari manzara karsisinda fotografci kimligi ile baskalarinin acisina bakmanin ne demek oldugunu ve fotografta etik mesafenin önemi uzerine düşüncelerini Adıyaman'da geçirdikleri zaman eşliğinde paylaştılar.

24 Şubat 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Akış Hikayeleri, Antakya 2020

Akış Hikayeleri Kolektifi
"Bağımsızlarda bu hafta geçtiğimiz yıl Ocak ayında konuk ettiğimiz Antakya'dan Akış Hikayeleri Kolektifi’nin çalışması paylaşmak istedik. Antakya’daki Asi Nehri’nin unutulmuş hafızasını ve hikayelerini bir araya getiren bu çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Ebru Bingöl, italyan kolektif Paesaggi Migranti ve sinema alanında çalışmalar yapan Erinç Ulusoy’un bir araya gelerek 2020 yılında gerçekleştirdikleri kolektif bir animasyon belgesel. Tayfun Türkkanın seslendirdiği çalışmanın animasyonlarını ise Bilal Geliç, İrem İnce Keller ve Alper Kara çizdi. Bugünden geçmişe bakmak, günümüzden geleceğe bir iz bırakmak için bu coğrafyanın hikayelerini bize aktaran belgeselin seslendirmesini sizlerle paylaşıyor, kaybettiğimiz her değerin yasını tutuyoruz. Akış Hikayeleri, 2020. Yazan ve Yöneten: Erinç Ulusoy Seslendiren: Tayfun Türkkan Araştırma Ekibi: Ebru Bingöl, Vincenzo Meoli, Flavia Vanni, Alessandro Carabia, Alim Koray Cengiz, Tuğçe Tezer Çizerler: Bilal Geliç, İrem İnce Keller, Alper Kara Müzikler: ‘The Returning Home’ Compositor: Willow Branch &‘The Old Mine’ Compositor: Curtis Schweitzer Proje Bileşenleri : Ebru Bingöl, Paesaggi Migranti, Kelle Koltukta Yürütücü Yapımcı: Musa Bağ https://www.youtube.com/watch?v=zugSpnBBung "

10 Şubat 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Sanatla Dayanisma

Sine Ergün, Eda Emirdağ, Ekmel Ertan
Bu haftaki programımız bağımsız sanat ortamını konuşmaktan ziyade şu anda acil olan dayanışmayı sanat yoluyla nasıl güçlendirebiliriz, bunu konuşmak. Sanatla Dayanışma Platformu depremden zarar görenlere yardım ulaştıran kurumlara bağış yapılmasını artırmayı amaçlıyor. Ekipten Sine Ergün (maumau), Eda Emidağ (maumau) ve Ekmel Ertan (amberPlatform, Bağımsızlar) ile Sanatla Dayanışma Platformu'nun işleyiş modelini, sanatçı ve bağış sağlayan arasındaki kolaylaştırıcı rolünü ve yaratabileceği sürdürülebilir desteği konuştuk.

03 Şubat 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Forum Programı

Marina Papazyan, Mert Sarısu
Bu hafta Marina Papazyan ve Merty Sarısu ile Forum Programını konuştuk. Depo ve Omuz, Şubat – Mart 2023 ayları boyunca Depo’da bir dizi forum düzenliyor. Program, kültür-sanat alanında hesap verebilirlik, çalışma koşulları, gelir adaletsizliği, güvencesizlik, kaynakların adil paylaşımı, faillik ilişkileri ve kurumsal sorumluluklar gibi aciliyet teşkil eden birçok sorunun kamusal olarak tartışıldığı bir zemin oluşturmayı hedefliyor. Görünürlük, Faillik, Kurumlar, Kesişimler ve Kaynak başlıkları altında gerçekleşecek bu oturumların her biri, farklı bir çalışma grubu tarafından programlandı ve davet edilen katılımcıların katkılarıyla yapılandırıldı.

27 Ocak 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: YOĞUNLUK

İsmail Eğler
Bu hafta İsmail Eğler, Nezih Vargeloğlu ile bir sanatçı kolektifi olan Yoğunluk hakkında konuştuk. Yoğunluğun yola çıkışından bu yana hikayesini dinledik, iş üretme süreçleri, birlikte çalışma pratikleri hakkında sohbetimiz işlerinin birlikte bir analizinden ekonomik güçlürlere ve sürdürülebilirlik meselelrine uzandı. Yoğunluk’un 28 Ocak’a kadar Bilsart'ta (Şişhane) sürmekte olan Arayüz başlıklı sergisini dinleyicilerimize hatırlatarak kapattık.

20 Ocak 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: 400x118

Doğan Can Yılmaz, Zeynep Beler
Bu hafta, Eylül 2022'den bu yana İMÇ 6. Blok'un terasındaki bir vitrinde yer alan 400x118 ile birlikteyiz. Ekipten Doğan Can Yılmaz ve Zeynep Beler ile bağımsız bir mekâna duyulan ihtiyacı, sanatçıyı özgürleştirmenin değerini, rekabet yerine paylaşım ortamı yaratmanın önemini ve bunları mümkün kılmanın yollarını konuştuk. Yeni kurulan bir inisiyatifle bağımsız sanat ortamının temel bazı sorunsallarını en alttan tartışmak iyi bir pratik oldu.

13 Ocak 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Arşivden sonra?

Köken Ergun
Bu hafta Köken Ergun'la kurucularından olduğu ARŞİVDEN SONRA? hakkında konuştuk. Gerekliliğini ve mümkünatını da sorgulayarak geniş bir yelpazede arşivi ele alan Arşivden Sonra? Arşiv üzerine ve arşivle ilgili çevrimiçi etkinlikler düzenliyor. Konuşmanın ikinci yarısı bağımsızlar ve bağımsızlık etrafında yoğunlaştı ve Arşivden Sonra?'nın yapısı üzerinden neden bazı konuları sadece bağımsızların ele alabildiği ve bunun kültür sanat alanındaki çeşitliliği ve açık bir tartışmayı nasıl mümkün kıldığı etrafında devam etti.

6 Ocak 2023

Bağımsızlarla Konuşmalar: Kırık

Zeyno Pekünlü
Bu hafta Zeyno Pekünlü ile Kırık Hakkında konuştuk. Kırıkana akım kültür sanat alnının gündemine almadığı konuları araştıran ve özgün sunumlar halınde izleyicisine sunan bir girişim. Kırık ilgi alanı ve yaklaşımını kırık sözcüğünün anlam yelpazesi ile imliyor: KUIR / GARIP / RENKTE NUANS / FAY KIRIĞI / ARALIK / ARADA KALAN.

30 Aralık Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Çıplak Ayaklar

Melih Kıraç, Aslı Öztürk, Mihran Tomasyan
Bu hafta Çıplak ayaklar'dan Melih Kıraç, Aslı Öztürk, Mihran Tomasyan'la dans ve kolektif üretim üzerine konuştuk. 2000'lerin başlarında bir kolektif olarak başlayan sonra kumpanyaya dönüşen ÇAK'ın hikayesini, çalışmalarını, birlekte üretme ve paylaşma konusundaki bakış ve pratiklerini onlardan dinledik.

23 Aralık Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: 5533

Can Küçük
Bu hafta 5533'ten Can Küçük ile beraberiz. 5533'e dahil olma sürecinden, programı yaparken önceliklerinden,İMÇ içindeki ortamlarından, seyirci ve sanatçıyla kurduğu iletişim sekillerinden bahsettik.

16 Aralık 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Konmünitas, "Chronical Liminality"

Şafak Ersözlü, Sarp Keskiner
Şafak Ersözlü ve Sarp Keskiner, kurucu ekibinde yer aldıkları, Açık Stüdyo koordinasyonuyla Ben J. Riepe / FREIRAUM, Fatih Gençkal, Hayy Açık Alan, Karantina kolektifi, NomadMind – Göçebe Akıl Tasarım ve Sanat Uygulamaları Derneği, Sevcan Sönmez, Tiyatro 4 iş birliğiyle İyibirşey Reklam ve Prodüksiyon A.Ş. çözüm ortaklığında, K2 Güncel Sanat Merkezi ve PURESPACE inisiyatifinin üretimsel katkılarıyla, Kültür için Alan finansmanıyla hayat geçen Komünitas girişimi ile girişimin son projesi “Chronic Liminality: What Now So Far” üzerine söyleşiyor. https://komunitasizmir.com

9 Aralık 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Nefes Kültür Sanat Derneği ve Na Yayınları

İbrahim Muslimani, Berfo Bari
İbrahim Muslimani’nin Gaziantep – Halep hattında müzikal miras ve sosyal içerme temelli çalışmalar yürüten Nefes Kültür Sanat Derneği’ni, Berfo Bari ise İzmir’de Kürt edebiyatı ve felsefe üzerine yayın üreten Na Yayınları’nı anlatıyor. nayayinlari.com, nefes.org.tr

2 Aralık 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Dünya Mirası Adalar

Derya Tolgay
Bu hafta Dünya Mirası Adalar'dan Derya Tolga ile beraberiz. Demokratik bir ortamı mümkün kılmak için sivil inisiyatiflerin önemine vurgu yapan Tolgay ile, 8 senedir bağımsız bir yapıyla faaliyetlerine devam eden DMA'nın kuruluş hikayesini, kültür sanat alanıyla kurduğu bağı, iş birliği projelerini ve etkinliklerini konuştuk.

25 Kasım 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: 13M2

Canan Budak
Bu hafta konuğumuz Mardin'den Canan Budak ve 13m2. 13m2'nin şehirdeki sanatçıları ve farklı disiplinlerden gelen kişileri ve büyüklü küçüklü organizasyonları bir araya getiren gücünü, kamusal mekana yayılan etkinliklerini ve kendine yetebilir yapısını konuştuk. Bağımsızlık anlayışı ve kaynak paylaşımına yaklaşımıyla olanı paylaşma pratiklerinden bahsettik.13m2 Mardin'de turistik olanın dışında mekanların mikro belleğini tutmaya, esnafla yakın temasta bulunmaya devam ediyor.

18 Kasım 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: atta festival

Hakan Silahsızoğlu
Atta Festival iki senelik bir aradan sonra bu yıl 5. edisyonuyla yeniden bebekler, çocuklar ve yetişkinlerle buluşuyor. Bu hafta Hakan Silahsızoğlu ile kurucusu olduğu Atta Festival'i, bebekler ve çocuklar için performans odaklı bir festival yapma ihtiyacını, bağımsız bir yapı olarak sürdürdükleri yolu ve çocuk tiyatrosundaki klasik normları kıran yaratıcı çalışmaları konuştuk. Ayrıca yıl boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde çocuklara, ebeveynlere, eğitimcilere, sanatçılara yönelik yaptıkları yerel ve uluslararası kültür - sanat etkinliklerinden de bahsettik.

11 Kasım 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: ÇATI Dans

Talin Büyükkürkciyan
Bu hafta Türkiye’de bağımsız dans sahnesinin önemli bir aktörü olan, kuruluşundan bu yana dans alanında uluslararası bir çok sanatçının evi ve alana girmek isteyenler için açık bir kapı olan ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği’ni kurucu üyelerinden Talin Büyükkürkçüyan’la konuştuk. Bu konuşma bağımsız dans alanının 2000’lerden bu yana İstanbul perspektifinden bir bakış da oldu.

4 Kasım Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Erişilebilir Her Şey

Seben Dayı, Serim Yarar, Eser Epözdemir
Bu hafta kurucu ortakları Seben Dayı ve Serim Yarar, ve kültür sanat danışmanı Eser Epözdemir ile Erişilebilir Her Şey’i konuştuk. Erişilebilir Her Şey "engellenen" bireylerin yaşamın her alnında ve kültür sanat alanında erişim hakkını savunan ve pratik olarak erişim olanakları, bilgi ve pratiği konusunda hizmet veren bir şirket. Engellenen bireyleri bağımsızlaştıran EHŞ, ayrımcılığın önüne geçmenin ve farklı bireylerin birlikte yaşamını mümkün kılacak zihniyet değişikliğinin gerekli ve pratik adımlarını anlatıyor.

28 Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Moda Sahnesi

Kemal Aydoğan
Bu hafta Moda Sahnesi kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan ile konuştuk. Aydoğan Moda Sahnesi'nin kuruluş hikayesi, iç organizasyonu, değerleri ve bağımsızlık algısı hakkında bilgi verdi. Bir aradalık, patronsuz tiyatro ve perdesiz tiyatro kavramlarından, "ödemiyoruz" hareketinden, karar alma mekanizmalarından bahsettik. www.modasahnesi.com

21 Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Argonotlar

Kültigin Kağan Akbulut
Bu hafta bağımsız kültür sanat yayın organı Argonotları kurucu ve yöneticisi Kültigin Kaan Akbulut'la konuştuk. Kültigin bağımsız çevrimiçi bir yayın olan Argonotların gelişimini ve stratejilerini anlattığı konuşmada, kendi deneyimi üzerinden böyle bir girişimin nasıl başlatılıp geliştirilebileceğinin ip uçlarını da verdi. Konuşmada bağımsız kalabilmedin ve sürdürülürlüğün ön koşulu olan ekonomik modelleri de ele aldık. http://argonotlar.com

14 Ekim 2022

Bağımsızlar-Forum: 6x6x6 Rota Projesi

Borga Kantürk, Uğursal Şark, Sultan Karakuş (3. Dalga Sanat İnisiyatifi), Esra Okyay (Kendine Ait Bir Oda İnisiyatifi), Sarp Keskiner (6x6x6 inisiyatifi), Cenkhan Aksoy (Darağaç kolektifi), Ezgi Ceren Kayırıcı (LOKALL)
İzmirli 6x6x6 inisiyatifinin Kültür İçin Alan hibe konsorsiyumu desteğiyle hayata geçirdiği rota projesi kapsamında Konak, Adile Naşit Parkı’nda düzenlediği forum, bir yandan dört yıl öncesinde kentteki bağımsızların mekânsal devamlılığa dair gündemine ışık tutarken akabinde KARANTİNA kolektifinin kuruluşuna sebep olması bakımından önem taşıyor. 6x6x6 kurucularından sanatçı – küratör Borga Kantürk’ün kolaylaştırıcılığını üstlendiği foruma Uğursal Şark, Sultan Karakuş (3. Dalga Sanat İnisiyatifi), Esra Okyay (Kendine Ait Bir Oda İnisiyatifi) , Sarp Keskiner (6x6x6 inisiyatifi), Cenkhan Aksoy (Darağaç kolektifi) ve Ezgi Ceren Kayırıcı (LOKALL) görüşleriyle katkı koyuyor. https://karantinamekan.com

7 Ekim 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: İskele 47

Bager Akbay
Bu hafta Bager Akbay’la İskele 47’yi konuştuk. Bir inisiyatif başlatma fikri olmadan kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir araya gelen bir grup insanın bir arada durma, birlikte çalışma ve üretmenin yöntemlerini süreç içerisinde birlikte geliştirmesiyle bir inisiyatif haline gelen İskele 47’nin hikayesini Bager Akbay’dan dinliyoruz.

30 Eylül 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Loading

Dicle Beştaş, Erkan Özgen
Bu hafta Diyarbakırda yerleşik, bölgede 2017’den beri çalışmalarını sürdüren Loading’i Dicle Beştaş ve Erkan Özgen ile konuştuk. Loading bölgedeki genç sanatçılara destek vermek ve görünürlük sağlamak, kendi mekanında sanat konuşmaları ve diğer etkinlikler düzenlemenin, misafirlik programının yanısıra bölgedeki çağdaş sanatın da bir arşivini oluşturuyor. Sanatçılar ve herkes için bir buluşma merkezi olan Loading’i Cengiz Tekinle birlikte kurucu ve yürütücülerinden Erkan Özgen ve koordinatörü Dicle Beştaş’tan dinliyoruz.

23 Eylül 2022

Bağımsızlar-Forum: Bağımsızlar Ekibi ile güncel değerlendirmeler

İpek Çankaya, Özgül Kılınçarslan, Ekmel Ertan
Bu hafta Bağımsızlar ekibinden Ekmel Ertan, İpek Çankaya ve Özgül Kılınçarslan inisiyatif deneyimlerinden ve akademik çalışmalarından yola çıkarak Türkiye çağdaş sanat alanı ve aktörleri üzerine yakın-tarihsel bir değerlendirme yapıyorlar ve Bağımsızlar haritasının ifade ettikleri üzerine konuşuyorlar.

16 Eylül 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: maumau

Sine Ergün
Bu hafta Sine Ergün ile maumau’yu konuştuk. 2012’de sanatçı konaklama programı olarak başlayan maumau 100 civarında sanatçıyı İstanbul’da konakladıktan sonra değişen koşullar doğrultusunda 2016 yılında yeni bir ihtiyaç tesbiti ile farklı bir modele dönüşerek devam ediyor. Sine Ergun ile maumau’yu ve Türkiye’de bağımsız kültür sanat ortamını konuştuk.

9 Eylül 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Halı Atölyesi

Gülçin Aksoy
Bu hafta Gülçin Aksoy’la Halı Atölyesini konuşuyoruz. Mimar Sinan Güzal Sanatlar Üniversitesi içerisinde yer alan atölyelerden biri olan ama işleyişi ve ilgi alanları ile geleneksel atölye anlayışından ayrılarak kültür sanat çevresinde bir inisayatif olarak bilinenen Halı Atölyesi üzerine sohbet ettik. Kurumsal yapılar içerisinde özerk alanlar yaratmanın bir örneği olarak bu deneyimi paylaşmak istedik.

2 Eylül 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Engelsiz Pedal Derneği

Samet Aksuoğlu
Bu hafta Engelsiz Pedal Derneğini Samet Aksuoğlu ile konuştuk. Aksuoğlu 10 yaşını geçen derneğin kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaları, Pedal Arkadaşlığı’nı, bisikleti nasıl bir iletişim aracı olarak kullandıklarını anlattı. Aksuoğlu sanat algısına ve sanatın işlevine dair Bağımsızlar ekibinin de peşinde olduğu ufuk açıcı örneklerle bisikletle geliştirdikleri projeleri nasıl Sosyal Odaklı Sanat ve Kamusal Sanat projeleri olarak konumlandırdığını anlattı.

26 Ağustos 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Şermola Performans, Batman Yeni Sahne

Pelda Bal,Yakup Selimoğlu
Pelda Bal’ın Batman – Almanya hattında projeler üreten Şermola Performans’ı, Yakup Selimoğlu’nun kolektif girişimle hayata geçirdikleri Batman Yeni Sahne’yi anlattığı programa Ercan Bingöl müzikleriyle katkı sunuyor.

19 Ağustos 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: İzmir Poetik

Aslıhan Güçlü, Pınar Boztepe Mutlu
Bu hafta pandemi sürecinde İzmir’de psikocoğrafya kavramı ekseninde yaratıcı üretim için bir araya gelen sanatçı inisiyatifi İzmir Poetik’i konuk ediyoruz. İzmir Poetik inisiyatifinden sanatçılar Aslıhan Güçlü ve Pınar Boztepe Mutlu ile Covid 19 Pandemi sürecinin neden olduğu kolektif yalnızlık ve izolasyon ortamında, fiziksel ve zihinsel olarak İzmir'i gezmiş, İzmir'i yaşamış; bu tekil ve ortak serüveni, betimlemeye çalıştıkları ilk projeleri Gezintiler Zamanı ve diğer kolektif projeleri Yeşilova Hat:59 sergisini konuşuyoruz.

https://www.instagram.com/izmirpoetik/

12 Ağustos 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Mahal Aura

Zekiye Buğurcu
Bu hafta micro kültürel hafıza mekanlarının izini süren bir üretim ve sergileme platformu olan Mahal Aura’dan Zekiye Buğurcu’yu konuk ediyoruz. Farklı disiplinlerde üretim yapan sanatçıları kültürel hafıza mekanlarında buluşturarak geçmiş deneyimlerle şimdinin üretimlerini yapmalarını teşvik eden Mahal Aura’nın sanat direktörü Zekiye Buğurcu ile projelerini ve bu süreçteki deneyimlerini konuşuyoruz.

https://mahalaura.com

5 Ağustos 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Lambordhi Sineması

Ares Shporta
Bu hafta farklı bir konuk ağırlıyor, Balkanlardan bir bağımsız inisiyatifin deneyimini dinliyoruz. Kosova’nın Prizren kentinde bu sene 70inci yaşını kutlayan Lumbardhi Sinemasının Balkanların zor tarihinde ayakta kalma hikayesini, ve onu yaşatmak için bir grup Prizren’li gencin mücadelesini birinci ağızdan dinliyoruz.

29 Temmuz 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Sanat Okur

Nil Has
Bu hafta kültür ve sanat alanında, sanatçı kolektiflerine ve sanat insiyatiflerine dair haberler hazırlayan, röportaj, söyleşi ve duyurulara yer veren kültür sanat haber portalı SANAT OKUR’u konuk ediyoruz. Görsel sanatlar, sahne sanatları, sinema, müzik ve edebiyat gibi kültür sanatın farklı alanlarında söyleşiler ve haberler yapan, yazılar yayınlayan Sanat Okur ‘un içerik sorumlusu ve editörü Nil Has’la Sanat Okur sürecini, yapılarını ve çalışmalarını konuşuyoruz. https://sanatokur.com/

22 Temmuz 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Sadık Uygun Yayınları

Bekir Yurdakul
Değerli şair, yazar ve gazeteci Bekir Yurdakul, yirmi beş yıl boyunca İzmir’in bağımsız yayıncılığında iz bırakmış Sadık Uygun Yayınları’nın kuruluş hikâyesini aktarıyor; yayınevinin çocuk edebiyatı alanında takip edeceği rotayla beraber, matbu bir mecra olarak kitabın eğitimin geleceğinde nerede durabileceğini değerlendiriyor. https://sadikuygun.com.tr

15 Temmuz 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Konserve Project

Sarp Keskiner
Bu hafta Karantina Kolektifi ve Teos Kültür Sanat Derneğinin kurucu ortaklarından Sarp Keskiner ile Konserve Project üzerine konuştuk. Uluslar arası bir araştırma çalışması ile başlayan, maddi olmayan kültürel mirasın korunması ve aktarılmasını konu edinen proje bu sene ikinci yılında Türkiye'de sahaya iniyor ve 3 bölgede 12 sanatçının katıldıuğı konaklama programlarıyla sürüyor. Sarp Keskiner bir yandan somut üretimlerle hedefine ulşamaya çalışan öte yandan da bir metodoloji veya iyi örnek teşkil etmeyi hedefleyen Konserve Project'in ayrıntılarını ve işleyişini anlatıyor.

08 Temmuz 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Apartman Projesi, İstanbul-Berlin

Selda Asal
Bu hafta hayatına İstanbul’da başlayan ve Berlin’de devam eden bir bağımsızı, Apartman Projesini konuk ediyoruz. Apartman Projesinin hikayesini ve dönüşümünü kurucusu Selda Asal’dan dinliyoruz. Bu vasıta ile Berlin ve İstanbul bağımsız kültür sanat ortamlarına, olanak, örgütlenme ve anlayış farklılıklarına da -sınırlı bir ölçekte- bakmaya çalışıyoruz.

01 Temmuz 2022

Veri, Ekonomi ve Kültürel Çeşitlilik

Funda Lena
Bu hafta araştırmacı ve akademisyen Funda Lena ile bağımsızların yarattığı kültür sanat endüstrinisinin görünürlüğü, veri toplamama ve alanın savunuculuğu için bilgi üretme sorunu üzerine konuştuk. Bir yandan bağımsızların yarattığı ekponominin boyutu öte yandan bu görünmeyen ekonominin sorunlarını ele almaya çalıştık. Bağımsızlar yerleşik kurumsal yapıların yanında büyük bir ekonomi yaratırken ekonomik boyutunun dışında da kültür sanat alanındaki sosyal olarak dönüştürücü etkisi üzerinde durduk.

24 Haziran 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Bodrum Atölye Buluşmaları

Yasemin Aksoy ve Zeynep Can
Bu yıl ikincisi düzenlenen Bodrum Atölye Buluşmaları Bodrum yarımadasında yaşayan ve üreten elli sanatçı atölyesinin kapılarını izleyicilere aralıyor. Bağımsızlar ekibinden İpek Çankaya 28 Haziran - 3 Temmuz arasında gerçekleşecek olan etkinliği, organizasyon ekibinden Yasemin Aksoy ve Zeynep Can'la konuştu.

17 Haziran 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Açık Stüdyo

Şafak Ersözlü
Şafak Ersözlü ve Bahar Nihal Ersözlü tarafından 2016 yılında güncel performans pratiklerine alan açmak amacıyla kurulan Açık Stüdyo, eser üretimine ve sunumuna, izleyici geliştirmeye, ağ kurmaya, beden temelli eğitimleri yaygınlaştırmaya yönelik yaratıcı projeler üretiyor. Kurulduğu günden bu yana yerel, ulusal ve uluslararası ortaklıklara öncelik tanıyan girişimin hikâyesini Noksan doğaçlama kolektifinin canlı performansı eşliğinde, Şafak Ersözlü’dendinliyoruz. @acikstudyo

10 Haziran 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Playback Tiyatro

Şeniz Turan
Bu hafta, 2012 yılından bu yana yaratıcı drama ve playback tiyatro eğitmenliği yapan Şeniz Turan’ı konuk ediyoruz. Turan, playback tiyatronun kendine özgü yaklaşımı ve yöntemleri hakkında bilgi verirken bu disiplinin tiyatro dünyasındaki yerine ve kültür alanında nasıl kullanılabileceğine ilişkin görüşlerini paylaşıyor. @senizturan

03 Haziran 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Caz Kedisi ve Ekofil

Halim Yazıcı, Hira Doğrul
Bu hafta iki yayıncı konuğumuz var: Yayın hayatına 2015 yılında İzmir’de başlayan, 2022 itibariyle 26. sayısına ulaşan Caz Kedisi dergisi, caz ile edebiyatı bir arada ele alıyor; tasarlayıp uyguladığı disiplinler arası etkinliklerle yeni isimlere görünürlük kazandırıyor, mekânsal olasılıkları çeşitlendiriyor ve izleyici geliştiriyor. 2017 yılında yola çıkan Ekofil ise topluluk destekli bir yayıncılık modeli güderek gezegenin ve insanlığın selametini önemseyen yazarları, çizerleri, çevirmenleri, editörleri ve okurları aynı batında buluşturuyor. Halim Yazıcı Caz Kedisi’nin, Hira Doğrul ise Ekofil’in hikâyesini anlatıyor. cazkedisi.com.tr, ekofilyayinlari.org

27 Mayıs 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Demo Lab

Bekir Dindar, Derya Ülker ve M. Cevahir Akbaş
Tanıklıklar ve gözlem yoluyla kentin ve toplumsal yaşamın görsel belleğini tutmayı hedefleyen Demo Lab İnisiyatifi’nden Bekir Dindar, Derya Ülker ve M. Cevahir Akbaş ile inisiyatifin yapısını, çalışma yöntemlerini, Ocak ayında açtıkları “Sessizlik Biçimleri” kolektif sergisiyle gelecek projelerini konuşuyoruz. https://www.instagram.com/demo.lab/

20 Mayıs 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Balconnection

Azadeh Ramezani Tabrizi ve Murat Savaşkan
Bu hafta, sanat arzının yoğun olduğu merkezler dışında da sergi alanları yaratma; sanatçının toplumla doğrudan iletişimde olmasına çalışan Balconnection hareketinden Azadeh Ramezani Tabrizi ve Murat Savaşkan’ı konuk ediyoruz. Merkez dışında sanata olan ilginin yetersizliği ve sanatçıların bu merkezlere göçmek zorunluluğunu hissetmelerinden duydukları rahatsızlık sonucunda yarı kamusal alanlarda, balkonlarda sergileme fikriyle yola çıkan hareketin projeleri üzerine sohbet ediyoruz. https://www.balconnection.com

13 Mayıs 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Darağaç

Ayşegül Doğan
Bu hafta, sergileme mekanlarının eksikliklerinden dolayı genç sanatçıların işlerini gösterebilecekleri bir alana veya ortak bir söyleme dönüşmeyi hedefleyen Darağaç kolektifinden Ayşegül Doğan'ı konuk ediyoruz. Sanatçıları resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme, video ve performans gibi disiplinlerarası işlerini kamusal alanda yeni yöntemler deneyerek sergilemesi için yönlendiren Darağaç’ın, deneysel kent enstitüsü gibi bir oluşuma dönüşme çabasını konuştuk. https://www.daragac.com/

-----------------------------------

06 Mayıs 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Metal Kolektif

Hediye Yaşar
Bu hafta bağımsızlarda Metal Kolektif’ten Hediye Yaşar ve Mahmut Gültekin’i konuk ediyoruz. Diyarbakır’da farklı işlerde çalışan 50 kadının bir araya gelerek oluşturduğu Metal Kolektif’in kuruluş aşamasından bugüne geldiği süreci, sanatın insanlar üzerindeki sağaltıcı etkisini konuştuk. Kadın ve göçü konu alan 400 heykellik yerleştirmelerinden ve sergi sürecinden bahsettik ve yeni dönem sanat projelerini konuştuk.

29 Nisan 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: No 238 Sanat İnisiyatifi

Sinan Kılıç ve Serkan Çolak
Mahzen Photos girişimiyle tanıdığımız No 238 Sanat İnisiyatifi’nin kurucuları Sinan Kılıç ve Serkan Çolak ile kolektif üretimi, mikro mekânların sunduğu olanakları, mekânı sürdürmeye yönelik etkinliklerini ve NFT’nin fotoğraf dünyası için sunduğu olanakları konuştuk. @mahzenphotos, @no238_

22 Nisan 2022

Bağımsızlarla konuşmalar: @cevrimici40dakika

Günseli Baki ile Arzu Arbak ve Beyza Boynudelik
Bu hafta bağımsızlarda @cevrimci40dakika platformundan Arzu Arbak ve Beyza Boynudelik’i konuk ediyoruz. Pandemi döneminde bir araya gelen altı sanatçının; kendi deyimleriyle “etkileşimli, deneysel ve kolektif çalışmayı önceleyen bir yapı” olarak kurguladıkları bu bağımsız oluşumun, sanatçılar arasındaki diyaloğu nasıl geliştirdiğini, yöntemlerini ve üretim prensiplerini konuşuyoruz.

15 Nisan 2022

Açık Radyo ve Bağımsızlık

Ömer Madra
Açık Radyo Dinleyici Destek Programı çerşevesinde bu hafta Ömer Madra ile Açık Radyo ve bağımsızlık üzerine sohbet ettik. Bağımsız bir yayın organı olarak Türkiye’nin kültür sanat ortamında yaklaşık 25 yıldır varlığını, Madra’nın deyimiyle “fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” yayıncılık anlayışını ve yine Madra’nın deyişiyle “yerel, yatay ve yavaş” bir anlayışla çoğaltarak sürdüren Açık Radyoyu konuştuk. Türkiye’de benzeri olayan bir örnek ve tüm destekçiler için katılımcı bir model olan Dinleyici Destek Programı ile Açık Radyo’nun bağımsızlığını sürdürmesi ve çoğaltmasına destek olmak için Açık Radyo websitesi veya mobil uygulamasından tek bir butona veya https://aciksite.com/#/ linkine tıklamanız yeterli; hemen, şimdi.

08 Nisan 2022

Bağımsızlar ve Aktvizm: Through The Window projesi

Günseli Baki ile Ömet Tevfik Erten ve Zekican Sarısoy
Pandemi sürecinde bağımsızlar ya da sanat ve aktivizmde bağımsızlar. Bu hafta kuir sanatçı kolektifi Through The Window’dan Ömer Tevfik Erten ve Zeki Can Sarısoy’u konuk ediyoruz. Pandemi döneminde bir araya gelen Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçı ve aktivistlerden oluşan kolektifin bir araya geliş sürecini, örgütlenme biçimlerini, yapılanmalarını ve dayanışma pratiklerini konuşuyoruz. Alan yaratma amacıyla hareket eden Through The Window kollektifinin etki alanlarını, sağaltıcı yönlerini konuşarak kuir penceresini aralıyoruz. Sanatın kuir aktivizmine etkisi üzerinde duruyoruz.

01 Nisan 2022

Karşı Sanat’la Sanat Ortamı ve Bağımsızlık Üzerine

Feyyaz Yaman, Ezgi Bakçay
Bu hafta Karşı Sanat’tan Feyyaz Yaman ve Ezgi Bakçay’la bağımsızlık üzerine konuşuyoruz. Feyyaz Yaman kurucularından olduğu Karşı Sanat’ın 70’lerden bu yana gelen serüvenini ve Türkiye’nin değişen sanat ortamında bağımsız olmanın ne demek olduğunu anlatıyor. Bakçay hergün kendini sorgulamayı gerektiren bir süreç olan bağımsızlığın güçlüğünün Karşı Sanat’ta kollektif bir oyuna dönüşen çalışma ilişkileri ile aşıldığını örnekliyor.

25 Mart 2022

Bağımsızlarla Konuşmalar: Seferi Keçi

Sarp Keskiner ile Seferi Keçi’den Baha Okar
Bu hafta Bağımsızlar’da Sarp Keskiner, Baha Okar ile İzmir, Seferihisar’da üslenen Seferi Keçi dergisinin ortaya çıkışını, kısa zamanda ilçenin önde gelen kültür mekânlarından biri haline gelen Kültür Evi ve Kooperatif Bakkalı’nın nasıl teşkilatlandığını ve girişimin geleceğe dair planlarını konuşuyor. Program, Bergamalı şair Halim Yazıcı’nın 21 Mart’ta genel yayın yönetmeni olduğu Caz Kedisi dergisinin Arts Map mikro destek programı kapsamında düzenlediği, ekolojik bir festivalin nasıl mümkün olabileceğini konu alan arama toplantısı kapsamında Kültür Evi ve Kooperatif Bakkalı’nda gerçekleştirdiği şiir okumasıyla açılıyor. Yazıcı’nın performansıyla Okar’ın söyleşisi, Keskiner’e ait müzikle birbirine bağlanıyor. seferikeci.com

18 Mart 2022

Bağımsızların Örgütlenme ve Yönetim Modelleri

İpek Çankaya ve Serkan Öngel
Bu hafta İpek Çankaya ve Serkan Öngel’le bağımsızların tüzel kişilik olarak seçebilecekleri modeller üzerine konuştuk. Özellikle Türkiye’de olmayan kar amacı gütmeyen şirket yapısı ile en yaygın yapı olan dernekleri ve yeni yeni kültür sanat alanında sıklıkla görmeye başladığımız kooperatifler hakkında bilgi ve tecrübelerimizi derlemeye çalıştık.

11 Mart 2022

Kamusal Alan, Kentin Belleği ve Bağımsız Tiyatrolar

Devran Bengü ve Esma Çuravcı
Bu hafta Devran Bengü ve Esma Çuravcı ile kamusal alanın ve şehrin belleğinin oluşumunda bağımsızların rolü ve etkisini tiyatrolar üzerinden konuştuk. Bu günlerde Kadıköy’de Moda, Yeldeğirmeni bölgesinde üretmeye ve paylaşmaya devam eden 30 civarında bağımsız tiyatronun özgün ve emek yoğun üretim modelleri ve dayanışma ile şehrin kültürel hayatını ve yereli nasıl dönüştürdüklerini konu ettik.

04 Mart 2022

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğiyle Mücadelede Bağımsızlar

Didem Ermiş ile VATOZ’dan Laleper Aytek ve Günseli Baki
Varız Buradayız İnisiyatifi tarafından 2022 yılında hayata geçirilen bağımız sanatçı dayanışma platformu Vatoz’u; platform üyelerinden Laleper Aytek ve Günseli Baki ile konuşuyoruz. Fotoğraf alanındaki tüm kadın ve Lgbti+ fotoğrafçılara, fotoğraf temelli görsel sanatçılara, fotoğrafla ilişkilenen akademisyenlere, sanat yazarlarına, editörlere ve kültür sanat yöneticilerine 8 Mart’ta açık çağrı yaparak dayanışma saflarını sıklaştıran Vatoz’un nasıl hayata geçildiğini ve yapılanmada izledikleri yatay örgütlenme pratiklerini konuştuk. kültür sanat alanında karşılaştıkları dışlayıcı tutum ve politikalara karşı dayanışma dinamiklerini görünür kılacak araçlar üretmenin önemi üzerinde durduk.
VATOZ
www.varizburadayiz.com
varizburadayiz.info@gmail.com

25 Şubat 2022

Bağımsız Konuk Sanatçı Programları -PASAJ

Didem Ermiş ile Seçil Yaylalı ve Elif Ayşe Bursalı Eryılmaz
Bu hafta Bağımsızlar’da Seçil Yaylalı ve Elif Ayşe Bursalı Eryılmaz ile Pasaj ve Pasaj’ın düzenlemiş olduğu konuk sanatçı programlarını konuştuk. Pasaj’ın ilk yıllarından bugüne sürdürülebilirliklerini sağlamak için yapılarının nasıl değiştiğini, işleyiş şekillerini, politikalarını gündeme getirdik. İlk yıllarında yabancı sanatçıları kendi imkanlarıyla ağırlayan inisiyatif, daha sonra Bayrampaşa’ da konaklama konusunda destek almaya başlıyor ve Türk sanatçıları ağırlamaya başlıyor. Sadece konuk sanatçı programlarıyla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sergi ve sanatçı konuşmaları düzenleyen Pasaj’ın gelecekteki etkinlikleri, yurtdışındaki benzer programlar ile kurdukları bağlantılar hakkında konuştuk.

18 Şubat 2022

Kent Hakkı Mücadelesinde Bağımsızlar

Güseli Baki ile Maya Arıkanlı Özdemir ve Nilgün Canatar
Bu hafta Bağımsızlar’da Gazhane Çevre Gönüllülerinden Maya Arıkanlı Özdemir ve Nilgün Canatar ile bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi'nin kamusal bir alan olması için Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin 26 yıl sürdürdükleri kent hakkı mücadelesini konuşuyoruz. Topluluk oluşturma süreçlerinde ve kent hakkı mücadelesinde kültür sanatın yerini ve düzenledikleri festivallerin katılımcılığa etkisi üzerine sohbet ediyoruz.

11 Şubat 2022

Festivallerin Yereldeki Etkisi, Bağımsızlık ve Sürdürülebilirlik

Günseli Baki ile Azize Tan
Bu hafta festivalleri konuşmaya devam ediyoruz. Başka Sinema’dan ayrılarak “kendi deyimleriyle” tam bağımsız hale gelen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni ve bir tüzel kişilik kazanmak için kurdukları Seyir Derneği’ni festival direktörü ve derneğin yönetim kurulu başkanı Azize Tan konuğumuz. Merkezden gelen deneyimin yerel festivallere olan katkısıyla, turistik bir kentin kültür sanat faaliyetleriyle farklı yönlerini görünür kılmasına olanak sağlayan etkisini ve yerelin bu faaliyetlere sahip çıkarak maddi, manevi desteğinin sürdürülebilirlik için önemini konuşuyoruz.

4 Şubat 2022

Festivaller, Ortaklıklar ve Sürdürülebilirlik II

Günseli Baki ile Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan (2. Bölüm)
Bu hafta Bergama Tiyatro Festivali & Bozcaada Jazz Festivalinin yerelde yarattığı etki ve dönüşüm, ve bağımsızların ortaklıkları üzerine Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan ile konuşuyoruz. Etki ve değişim teması üzerinden başlayan konuşma bağımsızların değişen çalışma, ilişki ve yapılanma biçimleri ile dönüşen bağımsızlar ekolojisini ele alan bir konuşmaya dönüşüyor ve iki bölüme uzuyor. Bu hafta ikinci bölümünü dinliyoruz.

28 Ocak 2022

Festivaller, Ortaklıklar ve Sürdürülebilirlik I

Günseli Baki ile Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan (1. Bölüm)
Bu hafta Bergama Tiyatro Festivali & Bozcaada Jazz Festivalinin yerelde yarattığı etki ve dönüşüm, ve bağımsızların ortaklıkları üzerine Çağıl Özdemir ve Eren Arıkan ile konuşuyoruz. Etki ve değişim teması üzerinden başlayan konuşma bağımsızların değişen çalışma, ilişki ve yapılanma biçimleri ile dönüşen bağımsızlar ekolojisini ele alan bir konuşmaya dönüşüyor ve iki bölüme uzuyor. Bu hafta ilk bölümünü dinliyoruz.

21 Ocak 2022

Şehrin İmgesi ve Minör Patikalar

Mahmut Wenda Koyuncu, Mehmet Ali Boran, Mehmet Mahsum Oral
Bu hafta Mardin’den Mişar Art’ın kurucular Mahmut Wenda Koyuncu, Mehmet Ali Boran, Mehmet Mahsum Oral ile inisiyatiflerin ortaya çıkma neden ve biçimleri, yerelindeki etkisi ve dönüştürme gücü üzerine sohbet ediyoruz. Mahmut Wenda Koyuncu’nun ifadesiyle “Mişar küçük bahçe demek; genellikle ovayla dağ arasındaki yamaçlarda kurulan sadece bir evin kendi ihtiyacını gidermeye dönük minor bir varlık. “Bu isimden yola çıkıp, Mişar Art ’ın neden minör olanın patikasında yol aldığı üzerine konuşuyoruz. Mişar Art’a https://misar.org adresinden ulaşılabilir.

14 Ocak 2022

Dadans ve Kolektifler üzerine

Melek Nur Dudu Tetik, Dila Yumurtacı, Merve Uzunosman
Bu hafta Bağımsızlarda, 2008’de kurulan Dadans Kolektifi ile konuştuk. Dans, sinema, tiyatro ve performans sanatı başta olmak üzere farklı disiplinleri bir arada kullanarak yaratımı amaçlayan bir topluluk olduğunu belirten Dadans bir yandan da Kolektifler Konuşuyor dizisi ile davet ettikleri kolektiflerle kolektif olmanın, birlikte üretmenin dinamiklerini araştırıyor. Dadans’a https://dadans.com adresinden ulaşılabilir.

7 Ocak 2022

Etki ve Değişim Hikayeleri

Günseli Baki ile Ebru Bingöl ve Burcu Ertunç
Bu hafta Bağımsızlarda, İzmir ve Antakya’dan suyun yaşamsal değeri ve insanla olan etkileşimini hafıza ve kültür kavramları üzerinden proje üreten Barbaros Su Kültürü Mirası Girişiminden Burcu Ertunç ve Antakya Akış Hikayeleri Kolektifinden Ebru Bingöl’ü konuk ediyoruz. Dert edindikleri bir konu etrafında bir araya gelen araştırmacı, akademisyen ve sanatçıların oluşturdukları bu bağımsız girişimlerle katılımcı kültür sanat yönetimini ve projelerinin sürdürebilirliği konusunda fon kaynaklarının kullanımını konuştuk. Barbaros Su Kültürü Mirası Girişimi , İzmir Burcu Ertunç https://barbarossukulturu.com Akış Hikayeleri Kolektifi , Antakya Ebru Bingöl

24 Aralık 2021

Bağımsızlar, Etki ve Değişim

Günseli Baki ile

Bu hafta Bağımsızlarda, Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin kurucularından, lens temelli görsel sanatçı Günseli Baki’yi konuk ediyoruz. Bağımsızların kültür sanat alanında yapmış oldukları çalışmaların yerele olan etkisini, “kültür sanat bireysel ihtiyaç haline getirilebilir mi?” ve “bağımsızların çalışmaları yerel ölçekte bir değişime sebep olabilir mi?” soruları üzerinden bağımsızların kendi topluluklarını oluşturma konusunda izlediği yöntemleri konuştuk.

17 Aralık 2021

Merkezde ve Çevrede Bağımsızlar

Sarp Keskiner ile

Bu hafta kültür yöneticisi, editör ve bir çok bağımsız girişimin kurucuları arasında olan Sarp Keskiner’le İzmir’den merkez çevre ilişkisine baktık. Bağımsızlar için merkezde veya çevrede olmak ne anlama geliyor, kaynaklara erişimi nasıl etkiliyor, izleyici ile ilişki nasıl değişiyor; merkez-çevre hiyerarşisi; bağımsızlar arasındaki ilişki ağlarının çoğalmasının, çevre ile merkezler arasındaki işbirliklerinin hayati önemi üzerine konuştuk.

10 Aralık 2021

Türkiyede Görsel Sanatlar Alanında Dayanışma ve Örgütlenme

Saliha Yavuz ile

Bu hafta Bağımsızlarda Konuğumuz Saliha Yavuz ile 1909-2020 aralığını kapsayan bir zaman çizelgesi üzerinden Türkiye’de Görsel Sanatlar Alanında Dayanışma ve Örgütlenmenin tarihçesine baktık. Saliha Yavuz hazırladığı çizelge üzerinden araştırmasını aktardı. Bir yandan kültür sanat ortamında artan çeşitliliğe ve zenginleşmeye şahit olurken öte yandan aynı ihtiyaç ve sorunların üstelik giderek artan güvencesiz çalışma koşullarında hala gündemimizde olduğunu tekrarlamak zorunda kaldık. Saliha Yavuz’un hazırladığı 1909-2020 Türkiyede Görsel Sanatlar alanında Dayanışma ve Örgütlenme Zaman Çizelgesine Açık Radyo websitesi https://acikradyo.com.tr/ ve mobil uygulaması üzerinden Bağımsızlar programının bloğundan ya da https://bagimsizlar.org websitesinden ulaşabilirsiniz.

Dayanisma_Hatti.pdf

3 Aralık 2021

Bağımsızlar ve Kültür Politikaları

Serhan Ada ile

Bu hafta Bağımsızlarda, sivil toplum ve kültür politikaları alanında uzun yıllardır çalışan akademisyen Serhan Ada ile konuştuk. Serhan Ada akademisyen kimliğinin yanı sıra alanda 25 yıla ulaşan deneyimi ile sivil toplumun kültür politikalarının oluşturulmasında etkin bir aktör olabilmesi için özellikle son on, on beş yılda atılan adımları anlattı. Kültür politikalarının oluş(turul)masında sivil toplum, devlet, kamu ve kültür sermayesinin rolü üzerine konuştuk.

26 Kasım 2021

Bağımsızlar ve Bellek

Özgül Kılınçarslan ile

Bu hafta Bağımsızlarda akademisyen, sanatçı, küratör ve aynı zamanda pek çok bağımsız girişimin kurucularından olan Özgül Kılınçarslan ile kavramlar ve vakalar üzerinden Bağımsızlar ve Bellek üzerine konuştuk. Türkiye’de kültür sanat ortamının belleği var mıdır? Bu bellek neleri kaydeder neleri kaydetmez/edemez? Kayıt dışı olanın kaydını tutmak, Bağımsızlar için hayatta kalma yöntemlerinden biri mi? Ya da kaydederken şekillendiren ve tekilleştiren belleğin -arşivin- aksine, belleksizlik Bağımsızlar için bir avantaj mıdır? https://bagimsizlar.org

19 Kasım 2021

Bağımsızların Kentte Açtıkları Kamusal Alanlar

Yeliz Kahya ile

Bu hafta Bağımsızlarda Kent ve Kamusal Alanı konu ediyoruz. Bağımsızların kentin kamusal alanlarını çeşitlendirme ve dönüştürmedeki rolü üzerine konuşuyoruz. Bağımsız girişimler kenti daha demokratik kılıyor yeni ifade alanları açıyor, kentin kültürel çeşitliliğini arttırıyorlar. Bağımsızlar olmadan kamusal alanın kamusallaşamayacağını, kamusal alan olmadan bağımsız olunamayacağına vurgu yapıyoruz. https://bagimsizlar.org

12 Kasım 2021

Çağdaş Sanatın Ekonomi Politiği üzerine

İpek Çankaya ile

Bağımsızların ikinci yayının konuğu Halka Sanat Projesinin kurucu ve yöneticilerinden, araştırmacı ve sanatçı İpek Çankaya. İpek Çankaya ile 2017 yılında tamamladığı “Türkiye’de Sanat Sermayesi, Kamusal Alan ve Sanat İnisiyatifleri İlişkisine Eleştirel Bir Bakış“ başlıklı tezi üzerinden Türkiyede 80 sonrası sanat alanına bakıyoruz. Sanat inisiyatiflerinin tanımından, yasal çerçevede konumlanamayışına, kamusal alandaki rollerine bakıyor, simgesel kamusal alan üzerine konuşuyor; inisiyatiflerin devlet ve sanat sermayesi ile ilişkilerine değinmeye çalışıyoruz.

5 Kasım 2021

BAĞIMSIZLAR

Zeynep Okyay ile

Bağımsızlar, Türkiye genelinde, kurumsal kültür-sanat alanlarının dışında faaliyet gösteren/ devlet veya özel sermaye sahipliğinde veya güdümünde olmayan bağımsız kültür sanat alanının çeşitliliğini ve ölçeğini görünür kılmak, güncel ve dinamik bir bilgi kaynağı oluşturmak, bağımsızların arasındaki dayanışma ve işbirliklerine zemin hazırlamak, ve savunuculuk için bir zemin oluşturmayı amaçlıyan bir inisiyatif. Programın ilk yayınında Ekmel Ertan Bağımsızlar ekibinden Zeynep Okyay ile giriş mahiyetinde, Bağımsızların ne olduğundan, ne yapmaya çalıştığından ve inisiyatifin arkasındaki, bir anlamda mekanını oluşturan bagimsizlar.org websitesinden söz ediyor.